Stijl, kleuren, techniek

h_kleur_970x300

De Hindelooper schilderkunst kenmerkt zich door een tamelijk snelle, zwierige stijl. Met enkele penseelstreken word een figuur neergezet, waarna deze word afgewerkt met tal van details. Ook wordt met zorgvuldige penseelstreken licht- en schaduwwerking aangebracht.
Het schilderwerk is bepaald geen huisvlijt, zoals wel eens wordt verondersteld. Het is echt vakwerk. Om het goed onder de knie te krijgen, is veel ervaring nodig.

Een duidelijke voorkeur voor kleur is er niet. Naast het bekende rood en blauw zijn ook bruin, groen, dodekop, geel en crème een basiskleur. Het kleurengebruik is wel afhankelijk van de omstandigheden.

  • Bruidskleuren: Crème met gekleurd schilderwerk
  • Rouwkleur: Blauwe ondergrond
  • Lichte rouw: Crème met blauw

h_lichterouw_970x300

Die laatste combinatie wordt ook wel porseleinbeschildering genoemd, omdat het lijkt op beschilderd porselein.

Zoals ieder ambacht is er ook bij het Hindelooper schilderen door de jaren heen sprake van ontwikkeling in de manier van werken,. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld verf op lijnoliebasis. Deze verfstoffen hebben meestal minerale pigmenten waardoor de kleur van de verf een natuurlijke uitstraling heeft. Omdat de verf in nauwelijks verwarmde ruimtes moest drogen, was de droogtijd lang. Later is men overgestapt op acrylverf op waterbasis. Deze verf is in de eerste plaats milieuvriendelijker en een voordeel is dat de droogtijd veel korter is geworden. Tegenwoordig wordt al het schilderwerk voorzien van een laagje blanke vernis, omdat het nu om gebruiksvoorwerpen gaat en vroeger ging het alleen om decoratieve stukken.
Een andere ontwikkeling betreft het soort penselen dat wordt gebruikt. Van oudsher schilderde men met penselen van marterhaar. Deze haren zijn lang, soepel, redelijk slijtvast, maar ook kostbaar. Tegenwoordig worden penselen met kunstvezels en marterhaar gebruikt. Vroeger werd alles met kwast en penseel gedaan. Ook daarin is verandering gekomen. Grote oppervlaktes bij tafels, kasten of stoelen worden nu gerold of gespoten, waarna met de hand de decoratie worden aangebracht. De motieven voor die decoraties zijn hetzelfde gebleven, maar er wordt wel steeds een andere invulling aan gegeven. De ene keer drukker, de andere keer wat rustiger. Ook de voorstellingen die op de voorwerpen worden geschilderd verschillen steeds. Favoriet bij Bootsma is een voorstelling met het huisje bij de sluis in Hindeloopen. ‘Dat is het huis waar Gauke Bootsma is geboren’.

Wat wel hetzelfde is gebleven zijn de kleuren. Het echte Hindelooper Schilderwerk kenmerkt zich door zijn diepe kleur en stijl.