Wat vooraf ging

h_vooraf_970x300

Gauke Bootsma zijn vader was IJsselmeervisser:

Als oudste zoon was ik voorbestemd om hem op te volgen. Al gauw bleek dat dit niets was voor mij. Ik heb het wel even geprobeerd, maar ik had voortduren last van zeeziekte. Dus moest ik wat anders doen. Ik kon aardig tekenen en ben toen naar de schilderschool gegaan. Daar leerde je huisschilder en decoratieschilderen. In Hindeloopen werd dat toegespitst op de Hindelooper Schilderkunst.

Toen Gauke Bootsma zeventien jaar was ging hij aan het werk in dienst van diverse Hindelooper bedrijven. Zijn leermeesters waren Jacob Ypma en Feike Kooij. Natuurlijk begon je niet gelijk met het beschilderen van meubels. Als leerjongen begon ik met het schilderen van de ondergrond, daarna mocht ik biesjes aanbrengen en vervolgens bloemetjes.
Met vallen en opstaan, stap voor stap leerde ik het vak. Ypma en Kooij waren heel kritisch. Vaak zeiden ze ‘doe daar de kwast maar weer over’. Dan moest alles opnieuw.

Na een jaar of zeventien begon het te kriebelen en besloot Bootsma voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn vrouw begon hij een klein antiekwinkeltje waar ook het Hindelooper Schilderwerk werd verkocht. Later kocht hij een oude bakkerij die hij tot winkel en werkplaats verbouwde. Al weer heel wat jaren is de winkel en het atelier van Bootsma op de huidige plek gevestigd, Kleine Weide 1-3 in Hindeloopen. Een oud pand waar ook het Schaatsmuseum en het Pannenkoekrestaurant zijn ondergebracht.

Ook zoon Pieter Bootsma bleek tekentalent te hebben en net als zijn vader stapte ook hij op zeventienjarige leeftijd in het vak van Hindelooper Schilderkunst en werkt alweer sinds 1988 mee in het bedrijf. Elk bedrijf heeft zijn eigen stijl. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds het geval. Tegenwoordig signeren de schilders hun werk, vroeger werd dat niet gedaan, zodat het soms bij het vroege schilderwerk moeilijk te achterhalen is wie wanneer welk stuk heeft geschilderd. Gauke en Pieter signeren hun werk met H.B., Hindeloopen Bootsma.